بط محشي بالفريك

بط محشي بالفريك

المقادير:
بطة متوسطة الحجم.
بصلة مقطعة قطع صغيرة جداً.
3 بصلات مقطعة إلى شرائح.
حبة طماطم مبشورة.
ملعقة كبيرة زبد.
2 ملعقة كبيرة زيت.
نص كيلو فريك.
بهارات دجاج.
ملح وفلفل.
ورق لاورا.


الطريقة:
1- أحضري الفريك واغسليه، وبعد كده انقعيه في المية لمدة ساعة، بعد كده أحضري مصفاه وحطيه فيها علشان يصفي الميه اللي فيه.

2- سخني الزبد والزيت في إناء متوسط فوق نار متوسطة، وضيفي إليهم الفريك وقلبيهم مع بعض لغاية ما لون الفريك يصفر، بعد كده ضيفي الطماطم المبشورة والبصل والملح والفلفل وشوحيهم على النار لمدة 10 دقائق على نار هادئة.

3- أحضري البطة واغسليها كويس بالملح والدقيق والليمون، وبعد كده اغسليها بالمية.

4- احشي البطة بخلطة الفريك، وبعد كده أحضري صينية فرن، وحطي فيها شرائح البصل وورق اللاورا والملح والفلفل، وحطي فوقهم البطة ورشي على البطة الملح والفلفل وبهارات الدجاج وكوباية كبيرة مية وغطيها بورق ألومونيوم وحطي في الصينية.

5- سخني الفرن على نار متوسطة وحطي فيه الصينية, وبعد ساعة طلعيها من الفرن وشيلي من عليها ورق الألومونيوم ودخليها الفرن تاني وسيبيها لغاية ما تلاقيها احمرت واستوت خرجيها.. 


                                وبالهنا والشفا.

كيفية تجنب آثار الماكياج السلبية على العين

كيفية تجنب آثار الماكياج السلبية على العين

الدكتور إيهاب سعد أستاذ طب وجراحة العيون مدير مستشفى دنيا العيون 
 
 الدكتور إيهاب سعد أستاذ طب وجراحة العيون مدير مستشفى دنيا العيون


تسأل إحدى الفتيات، دائما ما أستخدم الماكياج لتجميل العيون، فهل الماكياج يضر بالعين، وكيف يمكن تجنب آثار الماكياج الضارة على العين؟

يجيب الدكتور إيهاب سعد، أستاذ طب وجراحة العيون مدير مستشفى دنيا العيون، قائلا، تتميز طبقة الجلد حول العين بخصائص تجعلها مختلفة عن باقى الجلد فى الجفن، منها قلة سمك الطبقة السطحية للخلايا، ورقة طبقة النسيج الضام أسفل الجلد، مما يساعد على سرعة تكون الارتشاحات أو التورمات فى هذه المنطقة الناتجة عن الالتهابات أو بروز فى الطبقة الدهنية حول العين، مما يجعل الجفن منتفخاً حتى فى السن الصغيرة، ويتميز حافة الجفن العلوى والسفلى بمنظومة متكاملة تساعد على تكوين وتوزيع الدموع كطبقة رقيقة على سطح العين تسمح بذوبان أوكسجين الهواء بها لتغذى سطح العين مما يزيد من نضارة النظرة.


وتتكون حافة الجفن من سطح حاد خلفى شديد الالتصاق بالعين، يساهم فى توزيع الدموع، مع غلق وفتح الجفن يليه فتحات للغدد الدهنية، والتى تفرز طبقة زيتية رقيقة أعلى طبقة الدموع، لتمنع تبخر الدموع من على سطح العين بسهولة، ويعقبها حافة الرموش، والتى لها دور مهم فى حماية العين من الأتربة وضوء الشمس.


ويوضح أنه من المتعارف عليه استخدام المرأة للماكياج وأدوات التجميل الخاصة بحافة الجفن، قد يصاحبه انسداد فى فتحات الطبقة الدهنية بالجفن، مما قد يؤدى إلى خلل كبير فى تكوين وتوزيع الدموع على سطح العين، ويعرف بجفاف العين، ومن المهم للمرأة التى تضع الماكياج أن تزيله بعناية قبل النوم، وذلك عن طريق استخدام الماء الدافئ مع منشفة مبللة بالماء الدافئ ووضعها على الجفون لدقائق معدودة، مما يساعد على ذوبان أى رواسب أو مواد دهنية بالماكياج، وتقوم المرأة بدعك حافة الجفن بالمنشفة فى نهاية الدقائق لتحرر مسام حافة الجفن من أى شوائب أو أتربة معلقة به مما يعيد الحيوية لطبقة الدموع والدورة الدمعية ويساعد على نضارة العين والحفاظ على حيوية الرموش، وينطبق ذلك أيضا على الماكياج المستخدم على سطح الجفن العلوى والسفلى. ويفضل استخدام الماء الدافئ ومنشفة نظيفة، كما ذكرنا، بدلا من الكريمات المزيلة للماكياج.

نصائح للحصول على كيكة هشة ولذيذة

صبي العجينة بشكل متواصل
صبي العجينة بشكل متواصل
أسباب هبوط الكيك في الفرن:
هبوط الكيك في الفرن وعدم ارتفاعه قد يكون له أكثر من سبب، ومنها..

- أن درجة حرارة الفرن اللي بتسوي فيها الكيكة مش نفس درجة الحرارة اللي ذكرت بالوصفة.

- أنك تفتحي باب الفرن على الكيك قبل ما يستوي.

- أن كمية الدقيق اللي بتستخدميها  تكون غير معايرة بدقة ويفضل مُعايرة الدقيق باستخدام الكوب المدرج، وكمان خلي بالك إنك ما تضغطيش على معيار الدقيق بإيدك أثناء معايرته لأن بكده إنتي ممكن تستخدمي كمية دقيق أكتر من المكتوبة في الوصفة.


نصائح لتجنب المشكلة:

1- يُفضل فصل البياض عن الصفار، وخفق البياض لوحده لغاية ما يبقى زي الكريمة وحجمه يزيد، وبعد كده تضيفيه على المكونات التانية.

2- اضربي البيض مع السكر لمدة خمس دقائق على الأقل.

3- لما تجهزي العجينة وتيجي تصبيها في الصينية يفضل إنك تصبيها بشكل متواصل.

4- اتركي الخليط جانباً لمدة عشر ثوان؛ فإذا لم يُحافظ على شكله، اضربيه مرة تانية.

5- انخلي المحتويات الجافة زي الدقيق والبيكينج باودر، ولما تيجي تضيفيها لخليط البيض تُضاف تدريجياً وليس دفعة واحدة.

6- تُدمج المحتويات الجافة جيداً بالتقليب المستمر مع رفع الخليط وإنزاله مرات متكررة.

7- يُراعى تسخين الفرن لدرجة الحرارة المذكورة في الوصفة قبل وضع الكيك في الفرن.

تحليل يكشف هرمون الحب بين الأزواج

تحليل يكشف هرمون الحب بين الأزواج

زيادة هرمون الحب يؤثر على مدة العلاقة العاطفية واستمرارها  
 
زيادة هرمون الحب يؤثر على مدة العلاقة العاطفية واستمرارها
نتائج دراسة حديثة تتمكن من تقديم طريقة جديدة تساعد على كشف مدى حب الرجل الحقيقي للمرأة من خلال قياس نسبة هرمون الأوكسيتوسين المعروف بهرمون الدلال والمحبة في الدم.
تمكنت نتائج دراسة حديثة من تقديم طريقة جديدة تساعد على كشف مدى حب الرجل الحقيقي للمرأة من خلال قياس نسبة هرمون الأوكسيتوسين المعروف بهرمون الدلال والمحبة في الدم. 
وذكرت صحيفة (التايم) الأمريكية التي نشرت الدراسة أن تحليل الدم الجديد يتتبع هرمون الأوكسيتوسين والذي يشير ارتفاع نسبته في الدم إلى مدى حب الرجل للمرأة والعكس صحيح.
وقالت الدراسة إن "هرمون الأوكسيتوسين الذي يرتفع عند النساء أثناء فترة الرضاعة والأمومة يمكن تتبعه في دم الرجل عندما يكون في حالة الحب".
وأكد الباحثون في الدراسة التي ضمت 136 شابا في العشرينيات من العمر أن معدل هرمون الأوكسيتوسين عند الشباب الذين تجمعهم علاقات غرامية مرتفع إلى حد ملحوظ على عكس الشباب الذين لا تجمعهم أي علاقات غرامية.
 وأوضحت الدراسة أن ارتفاع هرمون الأوكسيتوسين لدى الشباب أثر بشكل مباشر على حساسية اللمس والحنان والمزاج الجيد، بالإضافة إلى انسجام الحركات بين الشاب والفتاة.
وقال الباحثون في دراستهم التي شملت 26 زوجا لمدة لا تقل عن ستة أشهر إن ارتفاع نسبة هرمون الدلال والمحبة في الدم يؤثر بشكل مباشر على مدة العلاقة ومدى استمرارها.
وأشاروا إلى أن الأزواج الذين ترتفع عندهم نسبة الهرمون في الدم بقوا على علاقة أطول من الأزواج الذين انخفضت معدلات الهرمون في دمهم.
وفي تعليقه على الدراسة قال د. طارق رضا أخصائي تحاليل الدم لـ mbc.net: "جسم الإنسان يفرز لكل حالة شعورية هرمونا معينا وهو ما ينطبق على مشاعر الحب التي يصاحبها إفراز هرمون الحب، لكن عملية تحديد درجة حب شخص بعينه من خلال قياس نسبة هذا الهرمون في الدم أمر يصعب تحقيقه؛ نظرا لصعوبة تحديد الشخص الذي أفرز لأجله هذا الهرمون".
من جانبه اتفق د. سعد السيد أستاذ الكيمياء التحليلية في تصريحاته لـ mbc.net مع الرأي السابق بقوله: "جميع الهرمونات التي يفرزها الجسم يمكن قياسها بطرق علمية حديثة، لكن الإشكالية هنا تتعلق بصعوبة تحديد الشخص المقصود من الإفراز؛ فربما يكون معدل إفراز الهرمون عند الرجل مرتفع لكنه يحب امرأة أخرى غير زوجته".

فيتامين "د" قد يخفف حدة الآم الدورة الشهرية

فيتامين "د" قد يخفف حدة الآم الدورة الشهرية

أرشيفية  
نيويورك (أ.ش.أ)

أظهرت دراسة طبية، أن تناول جرعات تكميلية من فيتامين "د" قد يخفف من حدة الآلام الدورة الشهرية أكثر من المسكنات التقليدية.

وكانت الأبحاث أجريت على مجموعة من الفتيات والسيدات تراوحت أعمارهن مابين الثامنة عشرة والأربعين ممن عانين من دورات شهرية مؤلمة، والتى تعانى منها نصف السيدات والفتيات، حيث تم تقسيمهن إلى مجموعتين تناولت أفراد الأولى جرعات تكميلية من فيتامين "د" فى الوقت الذى تناولت فيه أفراد المجموعة الثانية عقارا زائفا.

وكشفت المتابعة أن المجموعة التى تناول أفرادها جرعات تكميلية من فيتامين "د" نجحن فى خفض التقلصات والآلام التى يشعرن بها بنسبة 23% بالمقارنة بأفراد المجموعة اللاتى تناولن عقارا زائفا.

وتوصى الدراسة بأهمية تناول جرعات تكميلية يومية تصل إلى 4 آلاف وحدة للتغلب على مشكلات الدورة الشهرية
.

الحق نفسك - 5 طرق لمحاربة الصلع

الحق نفسك - 5 طرق لمحاربة الصلع


 

هل بدأت بفقدان الشعر من أعلى الرأس، وتحاول جاهداً المحافظة على كثافة شعرك؟ إليك بعض النصائح التي تساعدك في التصدّي للصلع.
قد يصيب فقدان أو تساقط الشعر الرجال ابتداءً من سنّ 18 عاماً، ويضطرّ معظمهم، في النهاية، إلى تقبّل البقعة الرقيقة من الشعر في مرحلةٍ ما من حياتهم. ويقول حوالي 25 %من الرجال أنّهم أصيبوا بالصلع في الثلاثينات من العمر، بينما يفيد 50 %منهم أنهم عانوا من الشعر الخفيف جدّاً في الأربعينات من العمر، وفي سنّ 60 عاماً، يكون لدى %65 من الرجال فقدان الشعر ملحوظاً. ولكن هذا ليس حتميّاً، فهناك خطوات يمكنك اتّخاذها لتجنّب الصلع، وكلّما بدأت مبكراً، كلّما كان العلاج أكثر فعاليّة.
1 اختر مصفّف شعر جيّداً
يقول مصفّف شعر الرجال كارميلو غاستيلا: «قصّة الشعر الجيّدة تخفي الشعر الرقيق. وأنا أطبّق عدّة أساليب في قصّ الشعر، اعتماداً على مدى فقدان الشعر. وأبدأ عادةً بالقصّة العاديّة التي يتمّ فيها قصّ الشعر بنفس الطول، مما يعطي الانطباع بأنّ الشعر أكثر سماكة. لذا يجب أن يكون اختيار مصفّف شعر جيّد أولويّة لدى الرجال الذين بدأوا بفقدان الشعر».
2 الإخفاء
إذا كان تساقط الشعر لديك ليس في مرحلة متقدّمة، يمكنك استخدام الكونسيلر، كما ينصح غاستيلا. وهو يقول: «ابحث عن الكونسيلر الذي يحتوي على ألياف دقيقة، التي تساعد على إخفاء المناطق التي بدأ الشعر يخفّ فيها عن طريق الالتصاق بكلّ شعرة، من خلال شحنة من الكهرباء الساكنة. رشّ البودرة وامزجها بلطف، ثم رشّ الرذاذ «الذي يحبس البودرة»، وستظلّ على شعرك حتى تغسله».

3 القصّة القصيرة جدّاً
إذا كنت من نسبة الـ %10 الذين لا يفيدهم دواء المقويّ للشعر، أو كان الصلع يبدأ من الصدغين متجّهاً للخلف، لا تجعل قصّة شعرك طويلةً في محاولة لإخفاء الشعر الخفيف. وينصح غاستيلا: «يجب أن يكون الشعر قصيراً من المقدّمة، لأنّ هذا يعطي الانطباع بأنّ الشعر أكثر سماكة.»
4 حبوب البروبيشيا (propecia)
لعلاج فقدان الشعر، الذي يبدأ من تاج الرأس وليس من الصدغين، قد يكون لحبوب البروبيشيا (التي يتم تسويقها أيضا بأسماء مختلفة) مفعول السحر. واستخدام حبّة بجرعة 1 ملغم يوميّاً يعمل بمثابة مثبط للهرمون، وقد ثبت أنّها توقف تساقط الشعر وتعزّز إعادة نموّه. وتناولت دراسة سريريّة 279 رجلاً يأخذون هذا الدواء منذ خمس سنوات: أظهر %48 منهم إعادة نموّ الشعر، بينما لم يشهد 42 % منهم تساقطاً أكثر للشعر. وهذا الدواء لا يُصرف إلا بوصفة طبيّة، لذا عليك استشارة الطبيب. والآثار الجانبيّة له، التي تشمل مشاكل هرمونيّة وانخفاض الرغبة، نادرة جدّاً (لدى أقل من 2 % من الرجال) وتزول عادةً بعد استخدام الدواء لبعض الوقت. وفي الدراسة السريريّة، بحلول العام الخامس من العلاج انخفضت نسبة الرجال الذين يعانون من الآثار الجانبيّة إلى 0.3 %.
5 المكمّلات الغذائيّة
أهمّ المغذيّات للحصول على شعر صحّي، هي الزنك والنحاس والبيوتين ومركّبات proanthocyanidins والكاروتينات وفيتامين B12 والسيلينيوم والحديد والأحماض الدهنيّة الأساسيّة.
الأحماض الدهنيّة الأساسيّة مهمّة أيضاً لأنّ لها تأثيراً مرطّباً، وقد تخفّف الحكّة والتقشّر والقشرة. توجد الأحماض الدهنيّة الأساسيّة في الأسماك والأسماك الزيتيّة وزيت بذر الكتّان وزيت زهرة الربيع المسائيّة.

"كبيبة شامي"

كبيبة شامي

المقادير

الغلاف الخارجي
ربع كيلو لحمة حمراء
ربع كيلو برغل ناعم منقوع ومصفى جيداً من الماء
معلقة صغيرة كبيبه صيني (من عند العطار)
بصلة متوسطة
بهارات مشكلة
ملح


الحشو
حوالي نصف كيلو لحمة مفرومة مضاف إليها بصلة مفرومة أيضاً، وتشوّح مع قليل من الزيت حتى يُصبح لونها بني، ونضيف إليها نصف معلقة صلصة صغيرة وبهارات وملح، ويضاف إليها ماء ونتركها حتى تتشرب الماء تماماً وتتخلص من أي سوائل بها وتستوي.


الطريقة
1- نخلط ربع كيلو اللحمة ونفرمها مع البرغل المنقوع، وبعدين نضيف عليهم الكبيبة الصيني والبصلة والملح والبهارات ونفرمهم كويس مع بعض، وبعد كده نتركهم في الثلاجة حتى يتماسك الخليط قليلاً.

2- نحضره من الثلاجة ونشكل الكبيبة على شكل كرة، ونعمل فتحة من المنتصف و"نقورها" بالإصبع حتى يصبح إطار الكرة رقيق جداً، وده هيكون الغلاف الخارجي للحشو.

3- نضع بداخله الحشوة بعد تصفيتها جيداً من الزيت، ونقفل الغلاف الخارجي على الحشوة ونكورها على شكل بيضة ونكرر بنفس الطريقة لغاية ما نخلص المقدار كله ونضعه في الثلاجة لمدة عشر دقائق.

4- نطلع الكبيبة من الثلاجة ونقليها في زيت غزير لحد ما تحمر من بره، وعلى فكرة مش هتاخد وقت في القلي؛ لأن الحشوة مستوية، ومجرد الغلاف الخارجي بس اللي هيحمر..


بالصور .. بريطانية تأكل الاسفنج و الصابون

بالصور .. بريطانية تأكل الاسفنج و الصابون



اصيبت شابة بريطانية تدعي " كيري تريبلكوك" 21 سنة ، بحالة "بيكا " وهى حالة نادرة من الاضطراب ، حيث جعلتها تأكل 4000 اسفنجة تنظيف و اكثر من 100 قطعة صابون.
وفقا لما نشرته صحيفة ديلي " ميرور " البريطانية . تتسبب الحالة في شعور كيري بالجوع عند مشاهدتها الصابون او غسلها الاطباق ، كما تاخذ معها كيسا ملئ بالصابون تضع فيه قطع من الاسفنج و الصابون الذي تختاره بعناية فائقة.
من جانبها اكدت كيري علي تناولها الاسفنج مع الصلصه الحاره او صلصله الخردل بالاضافة الي تناولها الغذاء الطبيعي ، كما تغمس احيانا قطع الاسفنج في الشاي اوالشوكولاته.





فتة الفراخ بالزبادي

فتة الفراخ بالزبادي


المقادير
فرخة كاملة
3 أكواب أرز
5 خبز شامي
2 معلقة كبيرة ثوم مدقوق
1/3 كوب خل
زيت عباد الشمس للقلي
7 علب زبادي
2 معلقة كبيرة سمن بلدي
1/2 كوب لوز
1/2 كوب صنوبر
ملح وفلفل


الطريقة
1- هاتي الفرخة واغسليها كويس وبعد كده اسلقيها، بعد ما الفرخة تستوي أخليها من العظم والجلد وقطعيها شرائح.

2- هاتي الأرز واغسليه، وبعد كده هاتي حلة وحطي فيها معلقة سمنة ومعلقة زيت وضيفي إليهم الأرز وقلبيه معاهم لمدة خمس دقائق.. بعد كده ضيفي إليه شوربة الفرخة.

3- أثناء ما الأرز بيستوي هاتي الخبز وقطعيه قطع متوسطة الحجم وحمريه في الزيت لغاية ما لونه يبقى دهبي وبعد كده حمصيه في الفرن.

4- سخني معلقة سمن فوق نار خفيفة وضيفي إليها معلقة كبيرة ثوم وقلبيهم مع بعض لغاية ما لون الثوم يبقى دهبي، ضيفي إليه الخل وسيبيه لغاية ما يغلي وبعد كده ضيفي إليه كوب مرقة فراخ وسيبيهم لمدة خمس دقائق على النار.

5- اخلطي الزبادي في طبق مع معلقة خل و1/2 معلقة ثوم وملح وفلفل وقلبيهم مع بعض وبعد كده حطيه في التلاجة.

6- هاتي اللوز واغليه في المية لمدة 1/4 ساعة وبعد كده قشريه وقطعيه إلى قطع صغيرة وحمري اللوز والصنوبر كل على حدة.

7- هاتي طبق زجاجي وحطي فيه الخبز المحمر ومن فوقه حوالي 1/2 كوب من صلصة الخل والثوم وبعد كده حطي الأرز.

8- ضيفي قطع الفراخ إلى المتبقي من صلصة الخل والثوم وسخنيهم مع بعض على نار متوسطة لمدة دقيقة علشان الفراخ تتشرب من الصلصة، بعد كده حطيها فوق الأرز وحطي الزبادي ومن فوقه معلقة سمن ساخنة، ورشي على الطبق من فوق اللوز والصنوبر.


جمبري مقلي بالجبنة

جمبري مقلي بالجبنة


المقادير

2  بيضة مخفوقة
معلقة كبيرة بقدونس مفروم ناعم
كوب جبنة رومي مبشورة
زيت ذرة للقلي
كوب دقيق
كيلو جمبري مقشر
ملح وفلفل
كوب بقسماط
معلقة صغيرة ثوم مفروم


الطريقة
1- اغسلي الجمبري كويس وبعد كده حطيه في مصفاة وسيبيه علشان يصفي المية.

2- هاتي فصوص الثوم وقرن فلفل أحمر مقطعاً قطعاً صغيرة، وحطيهم في الهون ومعاهم الملح والكمون والبهارات، واطحنيهم كويس مع بعض.. بعد كده ضيفي إليهم الليمون وقلبيهم مع بعض ومعاهم الجمبري، وقلبيهم مع بعض كويس ، وسيبيه لمدة ساعتين علشان يتبّل كويس.

3- حطي الدقيق في طبق، وفي طبق آخر اخلطي البقسماط والجبنة، وحطي البيض في وعاء ثالث، وضيفي إليهم نص معلقة ملح وفلفل واخفقيه كويس.

4- بعد مرور ساعتين وبعد ما الجمبري يتبل اغمسي الجمبري في الدقيق ثم البيض، وبعد كده في مزيج البقسماط والجبنة وغطيه وحطيه في التلاجة لمدة 15 دقيقة.

5- سخني الزيت كويس، وبعد كده حمّري الجمبري في الزيت لغاية ما لونه يبقى ذهبي، وبعد كده طلعيه على ورق التقديم وزيّني الطبق بالبقدونس وقطع الليمون.

مكرونة اسباجتي بالفراخ والروزماري

مكرونة اسباجتي بالفراخ

المقادير:

• نص كيلو مكرونة اسباجيتي.
• نص كيلو صدور فراخ مخلية.
• 2/1مكعب مرقة دجاج.
• 3 فصوص ثوم مدقوق.
• 3 معالق كبيرة زيت عباد الشمس.
• 4 معالق كبيرة من عصير الليمون.
• 2 معلقة كبيرة جبنة رومي مبشورة.
• 2 معلقة صغيرة روزماري طازج، أو معلقة صغيرة روزماري جاف.
• 2 معلقة كبيرة بقدونس مقطع قطع صغيرة.
• ملح وفلفل.

الطريقة:

1-  اسلقي المكرونة وصفّيها من الميه وسبيها في المصفاة، وضيفي إليها معلقة كبيرة زيت وقلبيهم كويس؛ وده علشان المكرونة ما تلزقش في بعضها.

2-  بعد كده أحضري قطع الفراخ واغسليها كويس، وبعد كده قطعيها إلى مربعات متوسطة الحجم.

3-  سخني الزيت في حلة متوسطة، وبعد كده ضيفي إليه الثوم والروزماري وقلبيهم مع بعض لمدة دقيقة، بعد كده ضيفي إليهم الفراخ وحمّريها فيهم لغاية ما لونها يبقى ذهبي.

4-  بعد كده ضيفي لها مرقة الدجاج وعصير الليمون، وقلبيهم مع بعض لغاية ما تقل كمية السائل إلى النصف.

5-  وفي الآخر ضيفي المكرونة الاسباجتي والبقدونس والملح والفلفل وقلبيهم كلهم مع بعض.. وبعد ربع ساعة شيليهم من على النار وحطيهم في طبق التقديم، ومن على الوش رشي الجبنة.. 

                                    و"بالهنا والشفا".

فراخ بالخلطة.. على طريقة

فراخ بالخلطة
فراخ بالخلطة

المقادير:
فرخة وزنها حوالي كيلو.
3 بصلة كبيرة.
2 ثمرة طماطم كبيرة.
2 ثمرة بطاطس كبيرة.
حوالي 5 أعواد بقدونس وزيهم كسبرة.
بهارات مشكلة (ملح - فلفل- كمون- جنزبيل مطحون - قرفة - كاري- كركم).
عصير ليمونة واحدة.

الطريقة:
1- بنغسل الفراخ كويس جداً بالملح والدقيق والليمون ونسيبها تصفي الماء اللي فيها.

2- في وقت ما الفراخ بتتصفى من الماء بنبشر البصلتين والطماطم ونحط عليهم عصير الليمون والبهارات ونقلبهم كويس مع بعض.

3- ناخد الفراخ بعد ما اتصفّت من الميه كويس جداً، ونقطعها، ونمسك كل قطعة وندخّل التتبيلة اللي عملناها بالراحة ما بين الجلد واللحم.

4- نحط الفراخ في طبق، ونلفه كويس بكيس بلاستيك ونغطيه بغطاء ونسيبها طول الليل في الثلاجة.

5- تاني يوم نجيب البصلة الثالثة ونقطعها شرايح رفيعة ونقطع البطاطس مكعبات، ونشوّح البصل والبطاطس مع بعض مع شوية ملح صغيرين في الصينية اللي هنعمل فيها.

6- نخرّج الفراخ من الثلاجة ونرصّها فوق البطاطس والبصل اللي شوحناهم مع بعض، وبنحط عليهم حوالي كوب واحد ماء، وبعدين نحط عليهم أعواد الكسبرة والبقدونس (بدون تقطيع).

7- نغطي الصينية بورق الفويل وندخلها الفرن على درجة حرارة ما بين 180 إلى 200 درجة ونتركها من ساعة لساعة وربع على حسب ما الفراخ تستوي.

8- قبل ما نخرّجها من الفرن بنشيل ورق الفويل من على الصينية ونحط الفراخ تحت الشواية علشان تتحمر شوية.

9- بعد كده بنخرجها من الفرن وتقدم ساخنة مع مكرونة، وأهم حاجة طبق السلطة.